BLUEBLOCKS: luchtzuiverend én zelfreinigend dankzij Aircat TI50

De Carmans Blueblocks zijn waarschijnlijk de meest ecologische prefab betonblokken op de markt, dankzij het hoge gehalte gerecycleerde grondstof en het maximale gebruik van hernieuwbare energie. Die lage ecologische voetafdruk kan nu nog verlaagd worden dankzij een eindbehandeling met Aircat, een innovatieve onzichtbare coating die de Blueblocks luchtzuiverende en zelfreinigende eigenschappen geeft onder invloed van zonlicht.

Fotokatalyse: luchtzuivering door zonlicht

Aircat, een ontwikkeling van de Belgische firma Novatio, is een watergedragen coating op basis van fotokatalytische mineralen. Deze onzichtbare nano-coating vangt UV-licht op en zet die energie om in actieve zuurstofmoleculen. Dat zijn erg reactieve vrije radicalen die op hun beurt andere vervuilende stoffen afbreken, zoals stikstofoxiden (NOx), roetdeeltjes en ozon (03). Aircat is vooral erg actief op vluchtige organische componenten (VOC’s). Dat zijn organische moleculen die afkomstig zijn uit o.a. verbrandingsgassen of oplosmiddelen. Al deze complexe en toxische stoffen worden afgebroken tot onschadelijke eenvoudige stoffen zoals water (H20), CO2 en wateroplosbare zouten.

Zelfreinigende wanden

Een met Aircat behandelde Blueblock is niet enkel luchtzuiverend, maar het oppervlak is ook zelfreinigend. Door de fotokatalytische werking wordt ook vervuiling op het oppervlak afgebroken en weggespoeld. Dat maakt dat de wanden veel minder vatbaar zijn voor o.a. groene algen en zwarte roetaanslag. Hierdoor bewaart het oppervlak langer zijn ‘nieuwe’ look.

Betonnen bomen

Het luchtzuiverende effect van luchtreinigende Blueblocks is relatief groot, al gebiedt de eerlijkheid te stellen dat het moeilijk te becijferen is. Er zijn namelijk heel wat factoren die meespelen: lichtinval en -intensiteit, beschikbaarheid van (lucht-)vocht, wind, temperatuur, de concentratie van vervuiling… . Het effect zal tot 1000x sterker zijn op een zonnige middag in juni dan op een donkere decemberochtend. Maar het is het sterkst wanneer we het dat meeste nodig hebben: op warme, vochtige zomerdagen met veel smog en ozonvervuiling.

Een gerenommeerde studie in opdracht van het Californische ministerie voor milieu geeft aan dat 100 m² behandeld oppervlak op een gemiddelde zonnige dag zo’n 10 000 m³ lucht zuivert van NOx en VOC’s. Dat is voldoende zuivere lucht voor ongeveer 600 personen!

Lees het artikel en ontdek Aircat via deze link.

BLUEBLOCKS: luchtzuiverend én zelfreinigend dankzij Aircat TI50 BLUEBLOCKS: luchtzuiverend én zelfreinigend dankzij Aircat TI50